Chwila w kuchni. Jednoosobowa kuchnia dla leniwych

z piekarnika

Szybka ryba

 

       Naprawdę szybka. Wchodzimy do domu, niczego nie ma, ale mamy np. dorsza (lub inną rybę). To wystarczy. W ciągu 20 minut będzie gotowe. Przy założeniu, że nasze jednoosobowe wymagania nie są zbyt wygórowane. Moje nie są.

 

      dorsz z piekarnika

 

     Filet dorsza układamy na blasze posmarowanej olejem. Przyprawiamy: odrobina soli, pieprzu, majeranek i - dużo suszonego estragonu. Zawsze estragon do ryby. Czasem dodaję jeszcze oregano, zamiast zwykłej soli lepsza jest sól czosnkowa. Po wierzchu polać również oliwą. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut w 150 stopniach. Zależy jaki gruby dorsz, ale z reguły cienki jest. 

      Po wyjęciu można dodać jakąś surówkę, sałatkę, z czym kto woli. Ja jem ryby najczęściej same. Taki nawyk dietetyczny. Poza tym, dlaczego dorsz? Bo jest chudy. Mozna wziąć nawet zamrożonego i w ten sam spoóśb przygotować, bez rozmrażania wkładając do piekarnika. Nic się nie stanie, nawet wody z niego dużo nie będzie, ponieważ dorsz ma stosunkowo małą objętość glazury.